Oerlemans wint geding tegen FTD

Reinout - Arnie - Oerlemans heeft de rechtszaak tegen nieuwsgroepverzamelsite FTD gewonnen. De rechter vond net als Oerlemans dat FTD de film 'Komt een vrouw bij de dokter' onrechtmatig openbaar maakte. Eerder werd FTD al gesommeerd door een zogenoemde exparte uitspraak de verwijzingen naar Arnies film te verwijderen. In deze procedure werd FTD niet gevraagd om een weerwoord,

Nu mocht FTD zich alsnog verweren, maar de rechter hield vast aan de eerdere sommering. FTD heeft echter de bestanden niet zelf in beheer. Er wordt alleen verwezen naar de plek waar de film is te downloaden. Om het simpel te maken: iemand plaatst bij het prikbord van Albert Heijn een advertentie voor gratis Rolexen uit Taiwan, zonder dat daar een telefoonnummer of adres op staat, waarna Albert Heijn veroordeeld wordt voor heling. Met andere woorden, het is verboden om tegen anderen te zeggen dat op nieuwsgroepen bepaalde films, series en cd's staan.

FTD heeft vorig jaar al de zogenoemde NZB-knop verwijderd, die je rechtstreeks naar bestanden stuurde om films en muziek te downloaden. Het enige dat FTD nog deed was mensen de gelegenheid te geven elkaar op de hoogte te houden van films, series en muziek. Maar de rechter vond dat FTD veel meer deed, vooral omdat moderators in de gaten houden of die verwijzingen inderdaad kloppen.

FTD is geschokt door de uitspraak: "Op het FTD-platform worden enkel berichtjes geplaatst, zonder downloadcodes van welke aard dan ook." FTD overweegt hoger beroep.


'Noemen bestandsnaam is openbaarmaking'