'Geen staatsbezoek aan president Bouterse'

Mocht Desi Bouterse president worden van Suriname, dan brengt koningin Beatrix geen staatsbezoeken meer aan het land. Dat zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) in het programma 'Het Lagerhuis', dat woensdagavond wordt uitgezonden, meldt de Vara.

Of Bouterse een gooi gaat doen naar het presidentschap is nog onduidelijk. De Mega Combinatie, een alliantie waarin de NDP van de voormalig dictator zit, won dinsdag de Surinaamse verkiezingen. De combinatie haalde volgens de voorlopige uitslagen 23 van de 51 zetels in de Nationale Assemblee. De nieuwe president wordt volgende maand verkozen door het parlement. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig, die geen van de partijen heeft gehaald.

Nederland respecteert de stembusuitslag, maar tegelijkertijd mag het verleden niet worden vergeten, zei Verhagen in een eerste reactie. Bouterse is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. Ook loopt in Suriname het proces tegen hem vanwege de Decembermoorden. "Dit alles kunnen we niet van tafel vegen."

Mocht Bouterse door het parlement worden verkozen tot president, dan hoeft hij niet te rekenen op felicitaties van de Nederlandse regering, zegt Verhagen in 'Het Lagerhuis', waarvan de opnames woensdag plaatsvonden. Ook is hij niet van plan het internationale opsporingsbevel dat tegen Bouterse loopt, op te heffen, aldus de omroep.