Peres ontkent aanbieden kernwapens aan Zuid-Afrika

De Israëlische president Shimon Peres heeft maandag berichten ontkend dat hij Zuid-Afrika in 1975 kernkoppen heeft aangeboden. Peres was in dat jaar minister van defensie. De Britse krant The Guardian publiceerde zondag een rapport over Amerikaans onderzoek waarin citaten zijn opgenomen van geheime notulen over een ontmoeting van Peres met Zuid-Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders.

Volgens Peres heeft Israël nooit onderhandeld over de overdracht van kernwapens aan Zuid-Afrika. "Helaas koos The Guardian ervoor een stuk te schrijven dat gebaseerd is op de selectieve interpretatie van Zuid-Afrikaanse documenten en niet op concrete feiten", zei hij.

Het artikel baseert zich op een aantal documenten waarvan de geheimhouding door de Zuid-Afrikaanse regering is opgeheven op verzoek van de Amerikaanse wetenschapper Sasha Polakow-Suransky. Die schrijft een boek over de nauwe betrekkingen tussen Israël en Zuid-Afrika.

De documenten zijn deels gecensureerd, maar wel is te lezen dat de Zuid-Afrikanen een formeel verzoek indienden voor kernkoppen. Ook zijn notulen vrijgegeven van ontmoetingen waarin toenmalig Israëlisch minister van defensie Shimon Peres wapens opsomt die beschikbaar zijn voor verkoop.

De documenten vormen geen bewijs dat er ook sprake was van een wapenverkoop of dat Israël Zuid-Afrika kernwapens aanbood. Wel staat de handtekening van Peres onder notulen waarin over betalingen wordt gesproken. Het is een van de formuleringen die volgens Peres door The Guardian zijn gefabriceerd.

Volgens de krant vormen de documenten het eerste bewijs van Israëls atoomprogramma.

Peres ontkent aanbieden kernwapens aan Zuid-Afrika
Peres ontkent aanbieden kernwapens aan Zuid-Afrika (Foto: Novum)