Verburg dreigt met levenslang fokverbod

Melkschapen- en melkgeitenhouders die weigeren hun dieren voor 1 juni te laten vaccineren tegen de Q-koorts en van wie de schapen en geiten alsnog besmet raken, kunnen een levenslang fokverbod tegemoetzien. Dat betekent het einde van hun bedrijf, zei demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Zij maakte bekend dat zeventien bedrijven nog niet hebben gereageerd op haar oproep om de melkschapen en -geiten tijdig te laten vaccineren. De bewindsvrouw kan het fok- en vervoersverbod pas versoepelen als alle bedrijven zijn gevaccineerd.

Het dreigen met een levenslang fokverbod is een 'extra stok' achter de deur om de betreffende boeren alsnog snel van gedachten te doen veranderen.

Begin vorige week, toen Verburg haar oproep deed, hadden van de 426 bedrijven nog maar 37 hun dieren laten inenten. De oproep heeft 'enorm geholpen', concludeerde Verburg. "Het aantal vaccinaties is sterk toegenomen."

De resterende zeventien bedrijven worden nu aan de schandpaal genageld via 'naming and shaming'. De namen worden doorgegeven aan de werkgeversorganisatie LTO. Die gaat ze achter de vodden zitten om de dieren alsnog van een prik te voorzien. Gebeurt dat niet voor 1 juni, dan gaat de Voedsel en Waren Autoriteit zelf de dieren vaccineren en verhaalt de kosten op de betreffende bedrijven. Dat kan oplopen tot drieduizend euro per bedrijf.

Het is overigens uitgesloten dat de maatregelen tegen de Q-koorts per 1 juni kunnen worden versoepeld, zei Verburg. Het is nu de bedoeling dat het fok- en vervoersverbod 'zo snel mogelijk' wordt opgeheven nadat alle dieren zijn gevaccineerd.