Relatie tussen Korea's op scherp

Zuid-Korea heeft Noord-Korea donderdag beschuldigd van het afvuren van een torpedo waardoor afgelopen maart het Zuid-Koreaanse marineschip de Cheonan zonk. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zwoer 'strenge maatregelen' te treffen. Noord-Korea waarschuwde direct dat vergelding kan leiden tot oorlog.

Donderdag werden de resultaten van het onderzoek naar de ramp bekendgemaakt. Volgens een internationale groep onderzoekers is het bewijs dat Noord-Korea een torpedo heeft afgevuurd overweldigend. De torpedo veroorzaakte een enorme ontploffing onder water, waardoor de Cheonan in tweeën scheurde. Een deel van de bemanning, 58 matrozen, kon worden gered, maar 46 bemanningsleden lieten het leven. Noord-Korea noemde de onderzoeksresultaten verzinsels en ontkende betrokken te zijn.

Pyongyang kondigde aan een team onderzoekers te sturen die een eigen onderzoek gaat uitvoeren naar de ramp, maar waarschuwde ook dat strafmaatregelen tegen Noord-Korea oorlog kunnen veroorzaken. "De totale oorlog die we zullen ondernemen, zal een heilige oorlog zijn, waarbij de hele natie is betrokken, de hele bevolking en de gehele staat", aldus een woordvoerder van de Nationale Defensiecommissie van Noord-Korea. Het Noorden waarschuwde Seoul ook voor provocaties langs de grens en zei dat het zal reageren met een 'onbegrensde vergeldingsslag, een genadeloos harde fysieke klap'.

"We zullen doortastende tegenmaatregelen nemen tegen Noord-Korea en zullen er door stevige internationale samenwerking voor zorgen dat het zijn wandaden toegeeft", vertelde president Lee in een telefoongesprek aan de Australische premier Kevin Rudd.

Het Witte Huis zei dat het afzinken van de Cheonan een 'daad van agressie' was, die de internationale wetten schendt en het staakt-het-vuren dat de beide Korea's in 1953 tekenden. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties en voormalig Zuid-Koreaans minister van buitenlandse zaken Ban Ki-moon noemde de onderzoeksresultaten 'ernstig verontrustend'.

China, van oudsher een trouwe bondgenoot van Noord-Korea, zei dat de ramp met de Cheonan 'ongelukkig' was, maar ging niet zo ver dat het Seoul steunde. De Chinese onderminister van buitenlandse zaken weigerde verder op de kwestie in te gaan, maar herhaalde het standpunt van China dat het van belang is de vrede op het Koreaanse schiereiland te bewaren.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse regeringsmedewerkers bezinnen zich op een aantal mogelijkheden om Noord-Korea aan te pakken. Er wordt over gedacht naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te stappen, maar ook sancties van de Verenigde Staten worden overwogen. Pyongyang, dat de regering van Lee verdenkt van het uitbuiten van de ramp voor politiek gewin, heeft de VS, maar ook Japan opgeroepen te 'handelen met verstand'.