Rellen na beëindiging protest roodhemden

De leiders van de Thaise anti-regeringsdemonstranten hebben woensdag de strijd opgegeven. Toch is de rust nog niet teruggekeerd in de hoofdstad Bangkok. Veel boze roodhemden weigeren de strijd te staken. Medewerkers van tv-station Channel 3 zeiden dat hun gebouw werd aangevallen door roodhemden. Auto's die voor het gebouw geparkeerd stonden zouden in brand zijn gestoken en waterleidingen zouden zijn vernield. Kort hierna stopte Channel 3 met uitzenden.

Een gebouw van dagblad Bangkok Post werd ontruimd, nadat er bedreigingen waren geuit door de roodhemden. Een ander groot kantoorpand van de krant werd in brand gestoken. De demonstranten beschuldigden lokale media van partijdigheid richting de regering.

Er waren tevens berichten dat roodhemden brandjes hebben aangestoken bij verschillende regeringsgebouwen en een groot winkelcentrum. In verschillende delen van Bangkok stegen rookwolken op.

Het Thaise kabinetslid Satit Vongnongteay beschreef de chaos die is ontstaan als verwachte 'naschokken'. "Er zijn demonstranten die gevoelig zijn voor geweld en die boos zijn", aldus Satit. In reactie op de rellen heeft de Thaise regering een avondklok in Bangkok ingesteld. De avondklok zal van 20.00 uur 's avonds tot 06.00 uur van kracht zijn. Niemand mag zonder toestemming van de regering in die tijd zijn huis verlaten.

Het gebarricadeerde kampement van de demonstranten werd woensdag bestormd door het Thaise leger. Twee roodhemden en een Italiaanse persfotograaf werden gedood. Nog eens twee buitenlandse journalisten liepen kogelwonden op, onder wie de Nederlander Michel Maas. Hij raakte gewond aan zijn schouder.