Agent niet vervolgd voor schoten op schoolplein

De agent die op 19 januari een 40-jarige man in zijn arm en been schoot op een schoolplein in Heerenveen, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden meldt dinsdag dat de politieman volgens de geweldsinstructie handelde.

De politie vreesde dat de man uit Zwagerbosch zijn kinderen iets aan wilde doen. Hij was eerst al bij het werkadres van zijn ex geweest, maar zij was er niet. Agenten gingen vervolgens naar de basisschool aan de Barten.

Daar probeerde de man, die een mes bij zich had, de school binnen te dringen, waarop de agenten enkele schoten losten. De man werd in een bovenbeen en arm geraakt, waardoor hij een gecompliceerde beenbreuk opliep. Hij werd direct aangehouden op verdenking van poging tot doodslag, vrijheidsberoving en belaging. De verdachte zit nog in de cel. Hij moet zich op 10 juni verantwoorden voor de rechter.

De Rijksrecherche heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het schietincident. Het OM heeft hieruit geconcludeerd dat de betreffende agent volgens de regels heeft gehandeld.