'Akkoord over nieuwe sancties tegen Iran'

De Verenigde Staten en hun partners in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben na maandenlange onderhandelingen overeenstemming bereikt over een pakket nieuwe strafmaatregelen tegen Iran. Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft dit dinsdag tegen een commissie van de Amerikaanse Senaat gezegd.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad -China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS- plus Duitsland willen de nieuwe sanctieresolutie later dinsdag aan de voltallige Veiligheidsraad voorleggen, zei Clinton. Zij zei dat de resolutie is opgesteld in samenspraak met China en Rusland, die zich eerder tegen een nieuwe ronde sancties verzetten.

De VS en hun partners willen nieuwe sancties tegen Iran omdat het land doorgaat met het verrijken van uranium. Iran zegt dat dit voor vreedzame doeleinden is, maar westerse landen verdenken Teheran ervan in het geheim aan kernwapens te werken.

Juist maandag meldde Iran met de niet-permanente Veiligheidsraadsleden Brazilië en Turkije overeenstemming te hebben bereikt over een plan om een groot deel van zijn voorraad verrijkt uranium naar Turkije te sturen, in ruil voor verder verrijkt uranium voor een onderzoeksreactor in Teheran. De ruilovereenkomst zou het vertrouwen in de Iraanse goede bedoelingen moeten versterken, maar het akkoord werd met scepsis ontvangen. Clinton zei dat de verklaringen uit Teheran belangrijke vragen onbeantwoord laten en dat de internationale gemeenschap nu aan Iran 'een niet mis te verstane boodschap' moet geven over wat er van het land verwacht wordt.