Roodhemden gaan door met protest

Thaise anti-regeringsdemonstranten gaan door met hun reeds twee maanden durend protest. Dat hebben ze dinsdag gezegd. De roodhemden stoppen pas met demonstreren als de belangrijkste leiders van het land aangeklaagd worden voor de gewelddadige onderdrukking van de demonstranten.

De roodhemden stemden maandag in eerste instantie in met een aanbod van de regering van premier Abhisit Vejjajiva om in november verkiezingen uit te schrijven. Deze handreiking werd gezien als een oplossing voor de crisis, waarmee mogelijk een einde zou komen aan de protesten. De roodhemden zeiden dinsdag echter dat ze op hun post blijven totdat Abhisit en vicepremier Suthep Thaugsuban zich aangeven bij de politie, om zich te laten berechten voor het geweld in april, waarbij diverse doden vielen.

De regering reageerde snel en zei dat Abhisit en Suthep bereid zijn zich te onderwerpen aan de rechtsgang. Daarmee hoopten zij de roodhemden te overtuigen dat hun eisen werden ingewilligd zodat ze hun protest zouden beëindigen. "Ik ben klaar om de gerechtelijke procedure aan te gaan", zei Suthep. "Ik volg niet de eisen van de demonstranten. Ik volg de wet."

De demonstranten zeiden echter dat het gebaar onvoldoende was. Ze willen dat de leiders -in het bijzonder Suthep, die de leiding heeft over de veiligheidsdienst die het verzet moest onderdrukken- worden aangeklaagd voor doodslag of vergelijkbare misdaden. Tegen de leiders zijn vooralsnog geen aanklachten ingediend.

"Zodra Suthep zichzelf aangeeft, oprecht en wettelijk, zullen de roodhemden direct het eind van de protesten aankondigen", aldus Nattawut Saikua, een protestleider.

Ook hadden de protestleiders scherpe kritiek op Suthep, omdat hij zich dinsdag meldde bij de Afdeling voor Speciaal Onderzoek (DSI), vergelijkbaar met de Amerikaanse FBI. Dit bureau is onderdeel van het Centrum voor de Oplossing van Noodsituaties en valt onder het gezag van Suthep zelf. Het hoofd van de DSI is 'een ondergeschikte van Suthep' en kan dan ook niet de aanklager zijn, zei Weng Tojirakarn, een andere protestleider. De roodhemden eisen dat Suthep zich aangeeft bij de afdeling misdaadbestrijding van de nationale politie, een afdeling die lijkt te sympathiseren met de roodhemden.

Bij het geweld rond de demonstraties kwamen in totaal 29 mensen om het leven. Meer dan 1400 mensen raakten gewond. Dat zei het Thaise ministerie van volksgezondheid maandag. Een poging van het leger de demonstranten uit de straten van de hoofdstad Bangkok te weren liep in april uit op straatgevechten. Hierbij vielen 25 van de 29 doden.