Verstoorder dodenherdenking langer vast

De 39-jarige Amsterdammer die dinsdagavond de dodenherdenking op de Dam verstoorde blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris in Amsterdam zag vrijdag voldoende ernstige bezwaren en gronden om de man voor veertien dagen in bewaring te stellen, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De man wordt naast het verstoren van de openbare orde verdacht van nog drie andere strafbare feiten. De officier van justitie vindt dat de man een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd voor koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima of in ieder geval een poging heeft ondernomen om zo'n situatie te creëren. Dit is strafbaar. Ook verdenkt het OM de man van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

De man begon dinsdag tijdens de dodenherdenking op de Dam te schreeuwen, waarop hij door de politie werd aangehouden. Het publiek raakte in paniek door het gebeuren en veel mensen sloegen op de vlucht. Tientallen mensen raakten vervolgens in de chaos in de verdrukking.

Tijdens de herdenking waren onder anderen koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig. Zij werden direct weggeleid. De herdenking werd een paar minuten later weer hervat, in bijzijn van de koningin.