Paniek op Wall Street

De beurskoersen op Wall Street storten donderdagavond in elkaar. Verschillende beursindexen zoals de Dow Jones en de S&P 500 staan momenteel op forse verliezen van ruim 8 procent.

Update 20:55
De achtbaan op Wall Street lijkt zich enigszins te herstellen van de zwaarste verliezen. Verschillende financiële sites zoals Google Finance blijken door de paniek moeilijk bereikbaar.

Update 22:07
Donderdag heeft Wall Street na een zeer volatiele dag de verliezen kunnen beperken. De Dow Jones zakte intraday met 1000 punten, om vervolgens 650 punten te herstellen. De index sloot de avond 3,2 procent lager. Technologie-index Nasdaq zakte het meeste met 3,4 procent.

"Er hangt op dit moment een griezelig gevoel in de lucht dat doet herinneren aan het moment dat Lehman ten onder ging", aldus Andrew Brenner van Guggenheim Securities.

De grote vraag onder economen is op dit moment of de landen die deels het Griekse reddingsplan van 110 miljard euro financieren, zoals Spanje en Portugal, uiteindelijk zelf ook in de problemen komen en ook financiele hulp nodig zullen hebben om het hoofd boven water te kunnen houden.

De VIX-index (volatiliteitsindex) steeg meer dan 50 procent, wat duidt op flinke paniek onder beleggers.


Dow Jones donderdag intraday: -1000 punten, +650 punten


Japanse Yen

Beleggers zochten donderdag vooral veiligheid, zo steeg de goudprijs weer boven de 1200 dollar per ounce (31,1 gram), zakte de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de euro ten opzichte van de veilig geachte Japanse yen met ruim 5 procent, daalde de euro bijna door de 1,25 dollargrens en werden staatsobligaties van 'veilige' landen een stuk populairder.


Wereldvaluta donderdag fors onderuit versus 'veilige' Japanse yen (JPY)


Update 22:39

De financiële nieuwssite CNBC meldt dat een deel van de paniek donderdag op Wall Street is veroorzaakt door een handelsfout. Een aantal bronnen melden dat een beurshandelaar bij het invoeren van een order de 'b' voor billion (miljard) ingevoerd had, in plaats van de 'm' van million, wat de bedoeling was.

Het ging om het aandeel Procter & Gamble, dat werelwijd bekend is om consumentenproducten zoals Gillette, Duracell en Pringles. Het aandeel zakte gedurende de dag maar liefst 37 procent, om vervolgens met een verlies van 2,3 procent af te sluiten.

CNBC noemt de mini-crash op de beurs 'een van de meest duizelingwekkende halve uurtjes in de beursgeschiedenis'.

Update 22:56
Beurs.nl meldt dat ook het aandeel van 3M (vooral bekend van Post-it papiertjes) ook betrokken is bij de choas op Wall Street. 3M en Procter & Gamble wegen zwaar op de Amerikaanse beurzen.

Bij Procter & Gamble gaat het gerucht dat een handelaar een order invoerde van 16 miljard dollar in plaats van 16 miljoen dollar. Ook opmerkelijk was de koersontwikkeling van Accenture. Het aandeel daalde intraday naar 0,01 dollar, om vervolgens weer terug te keren naar meer dan 40 dollar.

Momenteel wordt uitgezocht wat er precies fout is gegaan, waarbij het volgens sommige handelaren aannemelijk is dat enkele transacties weer teruggedraaid gaan worden.


Aandeel Accenture: van 0,01 dollar terug naar 40 dollar