'Binnen drie seconden brak er paniek uit'

Dodenherdenking 2010 leek heel rustig te verlopen, totdat een man de ceremonie op brute wijze verstoorde. Wat volgde was een chaos in het publiek. "Binnen drie seconden brak er paniek uit in de menigte voor het beeldscherm," meldt FOK!fotograaf RonaldV, die bij de ceremonie aanwezig was.

Chaos bij dodenherdenking
De koninklijke familie arriveert, niets wijst op de komende chaos (Foto: RonaldV)

Chaos bij dodenherdenking
Koningin en kroonprins maken zich op om de krans te leggen (foto: RonaldV)

"Tijdens de twee minuten stilte begon er tussen het grote beeldscherm en Madame Tussaud iemand te gillen. Wij stonden aan de andere kant van het beeldscherm, en konden niet zien wat er gebeurde, anders dan dat er een enorme hoeveelheid politie de menigte inrende." Op dat moment werd ook de koninklijke familie geëvacueerd.

Chaos bij dodenherdenking
Koningin Beatrix wordt geëvacueerd (Foto: RonaldV)

Chaos bij dodenherdenking
Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima worden geëvacueerd (Foto: RonaldV)

"In eerste instantie werd ons op de perstribune verteld dat er iemand onwel was geworden, en dat de mensen om hem heen daar enorm van schrokken, waardoor de paniek ontstond. Pas in de auto kreeg ik na contact met familie te horen wat er gebeurd was. Er zijn gewonden gevallen. De meeste gewonden die ik gezien heb waren kinderen, die door de menigte onder de voet werden gelopen. Zij zijn door politiemedewerkers in veiligheid gebracht."

Nadat de rust was wedergekeerd, werd de koningin op de hoogte gebracht van de situatie. De koninklijke familie maakt haar rentree op de Dam en kreeg een staande ovatie.

Chaos bij dodenherdenking
Rentree van de koninklijke familie (Foto: RonaldV)