Duitsland opent windmolenpark in zee

Duitsland heeft dinsdag zijn eerste windpark voor de kust geopend. Twaalf windmolens, bijna zo hoog als de Rotterdamse Euromast, torenen hoog uit boven de Noordzee. De plannen voor het windmolenpark, dat de naam Alpha Ventus draagt, werden bijna tien jaar geleden al aangekondigd.

"Er waren vertragingen en er was wat tegenslag doordat de interesse in grote investeringen niet erg groot was", zei Claudia Kemfert van denktank DIW. Maar de eerste stap is gezet en er zullen vele volgen. Nog eens 25 Duitse windparken in de Noord- en Oostzee, in totaal meer dan 1650 windmolens, zijn inmiddels goedgekeurd.

Alpha Ventus is een testveld. De windmolens produceren zestig megawatt aan elektriciteit, genoeg voor vijftigduizend huishoudens. Milieuminister Norbert Röttgen zei 'dat de sluizen naar het tijdperk van hernieuwbare energie volledig zijn opengezet' en noemde het windmolenpark een pioniersproject.

Het windpark staat 45 kilometer uit de kust in dertig meter diep water en ligt daarmee verder uit de kust dan veel andere Europese windmolenparken. Dit was nodig, zegt Ulf Gerder van de lobbygroep BWE, omdat bijna de gehele Duitse kust bestaat uit nationale parken en vogelreservaten. "Als je zorgen over het milieu serieus neemt, kun je het niet maken daar windparken te bouwen."