Noodploeg stadsreinigers in Amsterdam

Amsterdam houdt tijdens de staking van de gemeentereiniging op Koninginnedag een calamiteitenteam achter de hand. Dat heeft de gemeente afgesproken met de bonden, meldt Abvakabo FNV maandag.

Het team bestaat uit reinigingsmedewerkers en grijpt in als de GGD, brandweer of politie vinden dat een situatie uit de hand loopt. De gemeentereinigers in Amsterdam leggen op Koninginnedag 24 uur het werk neer uit onvrede over vastgelopen onderhandelingen over de cao voor gemeenteambtenaren.

Aanvankelijk wilde de gemeentereiniging in Amsterdam vanaf Koninginnedag het werk een week neerleggen, maar uiteindelijk is besloten dat de stadsreginigers in de hoofdstad staken op Koninginnedag en van 6 tot en met 13 mei.

In Den Haag legt de veegdienst het werk daarnaast van woensdag tot en met vrijdag neer. In Utrecht gebeurt hetzelfde van 1 tot en met 5 mei.

Dinsdag leggen ambtenaren in Haaksbergen en Arnhem daarnaast het werk vier uur neer. Woensdag schrijven parkeercontroleurs in Den Haag, Utrecht, Haarlem, Haarlemmermeer, Hoorn en Purmerend geen parkeerbonnen uit. Zij sluiten zich aan bij een actie van verschillende Haagse gemeenteambtenaren, die in een symbolische begrafenisoptocht de cao voor gemeenteambtenaren ten grave gaan dragen.

De doodskist komt langs het gebouw van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de onderhandelingen namens de gemeenten voert. Uiteindelijk wordt de doodskist aangeboden aan burgermeester van Den Haag Jozias van Aartsen.

De gemeente Den Haag heeft inmiddels een kort geding aangespannen tegen de staking van de stadsreinigers. Dit kort geding dient dinsdag bij de rechtbank in Den Haag. Voor Utrecht en Amsterdam moet er nog een officieel bericht van de stakingen door de bonden worden verstuurd. Daarna kunnen ook die steden een kort geding aanspannen in een poging de stakingen te voorkomen.