Steeds meer cafés negeren rookverbod

Steeds minder cafés en discotheken houden zich aan het rookverbod. Dit voorjaar waren in 41 procent van de cafés en discotheken mensen aan het roken en stonden in 48 procent van de gelegenheden asbakken op tafel. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Afgelopen winter zagen VWA-controleurs nog in 32 procent van de cafés en discotheken rokers. Bij 44 procent stonden asbakken op tafel. Vorig jaar voorjaar werd het rookverbod in cafés en discotheken het best nageleefd. Toen ontdekten controleurs in zeventien procent van de gelegenheden rokers en stond in een even groot percentage asbakken op tafel.

Het meest recente onderzoek vond kort na een uitspraak van de Hoge Raad plaats. Die bepaalde eind februari dat het rookverbod in de horeca, dat sinds 1 juli 2008 van kracht is, ook geldt voor cafés zonder personeel. Na deze uitspraak werden ook cafés zonder personeel weer gecontroleerd op naleving van het rookverbod.

De controles in de kleine cafés werden afgelopen zomer tijdelijk opgeschort nadat de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden café-eigenaren in Breda en Groningen vrijspraken van overtreding van het verbod. Daarna kwamen in steeds meer kroegen de asbakken weer op tafel.

Uit het onderzoek blijkt verder dat in onder meer sportkantines, cafetaria's, hotels en restaurants het rookverbod vrijwel altijd wordt nageleefd. Horecagelegenheden die zich niet houden aan het verbod riskeren een boete.