[NHL playoffs] Coyotes dwingen beslissingswedstrijd af

De Phoenix Coyotes hebben in hun playoffserie tegen de Detroit Red Wings een zevende, beslissende, wedstrijd afgedwongen door in een uitwedstrijd met 5-2 te winnen. Man van de wedstrijd was Ilya Bryzgalov die enkele fantastische reddingen maakte en zo voorkwam dat de Red Wings terug in de wedstrijd kwamen. Hij eindigde op 31 reddingen uit 33 schoten op doel.

De vijf doelpunten van de Coyotes werden door vijf verschillende spelers gescoord, en juist dat maakt de ploeg uit Phoenix lastig te bespelen. Veel teams komen in de problemen als hun sterspelers uit de wedstrijd worden gespeeld, maar bij Phoenix staat de enige echte sterspeler op doel. Shane Doan komt ook in de buurt van die status, maar die was nog steeds geblesseerd. Wellicht doet hij wel mee in de laatste wedstrijd van de serie.

De Coyotes kwamen in de eerste periode shorthanded op voorsprong via Lauri Korpikoski die de puck in de neutrale zone kon oppikken en in de verre hoek kon uithalen vanuit de linkercirkel. Detroit was mede dankzij drie powerplay-situaties wel de betere ploeg, maar de kansen werden niet afgemaakt. Hierin speelde uiteraard ook goalie Bryzgalov een belangrijke rol.

In de rest van de wedstrijd kregen de Red Wings geen powerplay meer, maar scoorden de Coyotes wel drie powerplay-goals uit vijf mogelijkheden. "Dat is het verschil in deze wedstrijd. Als we er één of twee gemaakt hadden, was de uitkomst van de wedstrijd waarschijnlijk anders geweest", aldus Henrik Zetterberg.

De eerste powerplay goal kwam na twee minuten spelen in de tweede periode. De ervaren, maar veelbekritiseerde verdediger Mathieu Schneider haalde van grote afstand uit en wist te scoren. Dertig seconden later bracht Red Wings-verdediger Brad Stuart de stand op 2-1, maar halverwege de periode herstelde Radim Vrbata de marge van twee met een powerplay-goal. Wojtek Wolski besliste vier minuten later door een schot van Petr Prucha van richting te veranderen voor de 4-1.

In de derde periode maakte Phoenix wederom een powerplay-goal. Dit keer was Taylor Pyatt de maker. Hij wist een afstandsschot van verdediger Keith Yandle van richting te veranderen. De 5-2 van Darren Helm met nog een krappe vier minuten te gaan was daarna slechts nog voor de statistieken van belang.