Bakijev naar Minsk uitgeweken

De afgezette Kirgizische president Koermanbek Bakijev is naar Wit-Rusland uitgeweken. Hij verblijft in de hoofdstad Minsk. Dit heeft de autoritaire leider van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, dinsdag bekendgemaakt. Eerder dinsdag was Bakijev door de interimregering in Kirgizië te verstaan gegeven dat hij uit zijn vaderland weg moest blijven.

Bakijev vluchtte op 7 april weg uit de Kirgizische hoofdstad Bisjkek nadat een protestbetoging uit de hand was gelopen en overheidsgebouwen waren bestormd. Bij het geweld vielen ten minste 83 doden. Hij hield zich een week verschanst in zijn bolwerk in het zuiden van Kirgizië en vertrok daarna naar Kazachstan. Hij verliet dat land maandag weer, met toen nog onbekende bestemming. Naar Kirgizië terugkeren was geen optie. Bij terugkeer in Kirgizië belandt Bakijev in de gevangenis, zei een lid van de interimregering tegen het Russische persbureau Interfax.

De Wit-Russische leider Loekasjenko zei een paar dagen geleden al dat Bakijev welkom was in zijn land. Nu Bakijev naar Wit-Rusland is uitgeweken kan dat de spanningen tussen Wit-Rusland en het Westen verscherpen en de relatie met het buurland Rusland nog moeizamer maken.

De Verenigde Staten en Rusland waren betrokken bij de overeenkomst die het Bakijev vorige week mogelijk maakte naar Kazachstan te vliegen. De overeenkomst leek er voornamelijk op gericht meer geweld en mogelijk zelfs een burgeroorlog in Kirgevgizië te voorkomen.