Doden bij aardbeving Afghanistan

Bij een aardbeving in de bergachtige Afghaanse provincie Samangan zijn maandag ten minste zeven doden gevallen. Ongeveer dertig mensen raakten gewond. De beving had een momentmagnitude van 5,3. Het epicentrum lag halverwege tussen Kabul en de noordelijke stad Mazar-i-Sharif. Dat heeft de plaatsvervangend gouverneur van de provincie, Kulam Sakhi Baghlani, gezegd. De aardbeving kon worden gevoeld in Kabul en in de naburige landen Oezbekistan en Tadzjikistan.

Zeker drie districten werden volgens Baghlani getroffen door de aardbeving. Ongeveer driehonderd huizen stortten in en tientallen dieren kwamen om het leven. Aardverschuivingen veroorzaakt door de beving blokkeerde wegen in het gebied, waardoor de rit ernaartoe nog moeizamer werd dan hij al was.

Baghlani zei dat er drie eenheden van de burgerbescherming naar het gebied gestuurd zijn om te bekijken wat de schade is en hoeveel doden er zijn gevallen. Doordat het gebied zo afgelegen ligt en doordat er een gebrek aan communicatiemiddelen is, duurt het lang voordat sterfgevallen worden gemeld aan de overheid.

In de Hindu Kush-regio vinden vaker grote aardbevingen plaats. De regio ligt op een breuklijn tussen India en het Aziatische continent. In 1998 werd het gebied getroffen door twee aardbevingen. Hierbij kwamen meer dan zesduizend mensen om het leven. In 2002 vonden in een naburige provincie zo'n duizend mensen de dood toen het gebied werd getroffen door een aardbeving met een magnitude van 5,3.