Jemen gaat niet op zoek naar 'terrorist'

Jemen gaat niet op zoek naar een in Amerika geboren radicale geestelijke die onlangs is toegevoegd aan de CIA-lijst van te doden of gevangen nemen personen. Dat heeft de Jemenitische minister van buitenlandse zaken zondag bekendgemaakt.

De Verenigde Staten hebben volgens hem geen bewijs overhandigd waaruit moet blijken dan het doel, Anwar al-Awlaki, recruteert voor Al-Qaida. De regering van president Barack Obama stemde in met het ombrengen van de man omdat die gelooft dat hij is overgeschakeld van het aanmoedigen van aanvallen op Amerikaanse troepen naar het deelnemen in die aanvallen, schreef de New York Times eerder deze week.

Volgens de Jemenitische minister van buitenlandse zaken is Al-Awlaki geen terrorist en staat hij niet op Jemens eigen lijst van meestgezochte terroristen. "We hebben hem altijd als een prediker gezien. Hij zou niet als een terrorist moeten worden gezien tenzij de Amerikanen bewijs hebben dat hij bij terrorisme betrokken is."

Al-Awlaki zou zich schuilhouden in een bergachtig gebied waar veel islamitische militanten hun toevlucht zoeken. Zijn ouders komen uit Jemen, maar hij werd geboren in New Mexico. Zijn naam kwam volgens de Amerikaanse autoriteiten naar voren in een onderzoek naar Umar Farouk Abdulmutallab, de Nigeriaan die een vliegtuig probeerde op te blazen dat was opgestegen vanuit Schiphol en op weg was naar Detroit.

Al-Awlaki zou ook naar voren zijn gekomen in het onderzoek naar Nidal Malik Hasan, de psychiater van het Amerikaanse leger die in november dertien mensen vermoordde in Fort Hood in Texas.

Jemen gaat niet op zoek naar 'terrorist'
Jemen gaat niet op zoek naar 'terrorist' (Foto: Novum)