Stammen Uruzgan willen dat Nederland blijft

Een groep van zo'n honderd Afghanen uit Uruzgan heeft maandag een petitie overhandigd aan een Nederlandse delegatie, waarin ze de Nederlanders oproepen in Afghanistan te blijven. Ze vrezen dat de terugtrekking van de Nederlandse militairen erg negatief gaat uitpakken voor de sociale en economische ontwikkeling van de provincie.

De Wereldomroep heeft het document, waarin waardering voor door Nederlanders gebouwde en verbeterde wegen, bruggen, scholen en gezondheidscentra wordt uitgesproken, op internet gezet.

De ouderen en lokale leiders die de petitie aanboden, vragen de Tweede Kamer het besluit om vanaf augustus te vertrekken nog eens te bekijken. De oproep zou breed worden gesteund, hoewel vertegenwoordigers van de belangrijke Popolzai-stam niet tot de ondertekenaars behoren.

De omroep meldt ook dat gouverneur van Uruzgan Asadullah Hamdam heeft bevestigd dat hij is ontslagen. Hij heeft een aantal aanklachten wegens corruptie aan zijn broek hangen. Hamdam zelf spreekt van een 'politiek machtsspel', aldus de Wereldomroep.

Stammen Uruzgan willen dat Nederland blijft