Graafwerkzaamheden Vijzelgracht hervat

De graafwerkzaamheden voor de Noord/Zuidlijn in het toekomstige Amsterdamse metrostation Vijzelgracht zijn weer hervat. Vanochtend is de eerste schop weer de grond in gegaan, meldt een woordvoerder van het projectbureau.

Het uitgraven van het station lag stil sinds september 2008, toen bleek dat panden langs de Vijzelgracht voor de tweede keer waren verzakt. De verzakking werd destijds veroorzaakt door een lek in een voeg tussen damwanden.

Dit gat werd vrij snel gedicht. Vervolgens is onder meer de grond in de binnenzijde van de bouwput bevroren. "Als er al iets gebeurt dat niet goed is, zal dit geen gevolgen hebben, omdat de grond is versteend", licht de woordvoerder toe.

Het boren voor de Noord/Zuidlijn is ondertussen nog niet begonnen. Althans, de grond is nog niet bereikt. Momenteel wordt geprobeerd door een 1,20 meter dikke betonnen damwand te komen die de 83 meter lange boor Gravin scheidt van de Amsterdamse grond.

Het boren in de betonnen plaat startte vorige week donderdag. Aanvankelijk werd gedacht dat mogelijk in of vlak na het weekeinde de boor daadwerkelijk de grond in kon, maar de woordvoerder laat weten dat het nog niet zover is. "Het kan nog wel een paar dagen duren."