Lesbische sergeant VS ontslagen na verraad agenten

Een Amerikaanse sergeant bij de luchtmacht is ontslagen omdat agenten tegen haar baas hebben gezegd dat ze lesbisch is. Toen de agenten in Rapid City door haar raam naar binnen keken, zagen ze op een huwelijkscertificaat dat ze met een vrouw is getrouwd. De 28-jarige Jene Newsome heeft een klacht ingediend bij de politie van South Dakota omdat de agenten haar privacy hebben geschonden.

Newsome hield zich aan de regel die sinds de jaren negentig binnen het leger geldt. Onder de noemer 'don't ask, don't tell' is afgesproken dat militairen niet naar hun seksuele voorkeur wordt gevraagd en dat zij er niets over zeggen als ze op hetzelfde geslacht vallen. Militairen die bevestigen homo of lesbisch te zijn, mogen worden ontslagen. Het Pentagon werkt momenteel aan een nieuw, moderner beleid. Tot het zo ver is, geldt het oude beleid nog.

Wel heeft secretaris van Defensie Robert Gates voorgesteld voorlopig geen homo's of lesbies te ontslaan die door een andere partij als zodanig zijn onthuld.

Newsome werkte al negen jaar bij het leger. De politie verscheen in november met een arrestatiebevel voor haar partner voor de deur omdat ze zou hebben gestolen. Newsome was toen op haar werk en kon niet meteen komen om de agenten te helpen. Toen zouden de agenten door het keukenraam het huwelijkscertificaat op een tafel hebben zien liggen.

Politiechef Steve Allender laat weten het jammer te vinden dat Newsome haar baan kwijt is. "Maar ik ben het er niet mee eens dat van ons mag worden verwacht dat we het certificaat negeren of dat we de luchtmacht niet waarschuwen. Het maakte deel uit van de zaak en de luchtmacht had recht op de informatie."

Hij benadrukte dat de politie er niet op uit is homo's of lesbies binnen het leger te onthullen. Uit een intern onderzoek heeft Allender geconcludeerd dat de agenten juist hebben gehandeld. Newsome wijst erop dat de agenten wisten wat het voor haar carrière zou betekenen als ze het zouden vertellen. Ze is er nog niet uit of ze een rechtszaak begint.

Sinds de jaren negentig zijn 13500 militairen ontslagen omdat bleek dat ze homo of lesbisch zijn. In tachtig procent van de gevallen komen ze zelf uit de kast. In de overige gevallen zijn ze 'verraden' door iemand anders. Volgens onderzoekers zijn die laatste gevallen veel pijnlijker.

Newsome keek uit naar het nieuwe beleid voor homo's en lesbies. Maar de verandering kwam niet op tijd om haar carrière te redden. "Ik dacht dat ik het wel zou redden. Ik had veel hoop."

Lesbische sergeant VS ontslagen na verraad agenten
Lesbische sergeant VS ontslagen na verraad agenten (Foto: Novum)