Platini eert Eusebio met UEFA President's Award

Voetbalgrootheid Eusebio krijgt de UEFA President's Award 2009. De Parel van Mozambique krijgt de prijs dinsdag voor aanvang van de Europa League-wedstrijd tussen Benfica en Hertha BSC. De President's Award wordt door de voorzitter van de Uefa toegekend aan iemand die zijn sporen in het voetbal heeft verdiend en bovendien een rolmodel is.

Platini verklaart zijn keuze voor Eusebio door te wijzen op de kwaliteiten van de Portugees. "Het is een grote eer voor me om deze prijs aan Eusebio, een van de beste doelpuntenmakers en ambassadeurs van het voetbal aller tijden, toe te kennen. De waarden die hij gedurende zijn succesvolle loopbaan op en naast het veld uitdroeg, maken hem een uitstekend voorbeeld voor komende generaties."

Eusebio haalde zijn grootste successen bij Benfica, waar hij tussen 1960 en 1975 speelde. Hij won in 1962 met die club de Europa Cup I. In 1965 werd hij Europees voetballer van het jaar en in 1966 en 1968 schopte hij het tot topscorer van de Europa Cup I. In 1968 en 1973 won hij bovendien de Gouden Schoen voor Europees topscorer. In 64 optredens voor Portugal scoorde hij 41 keer.

De UEFA President's Award bestaat sinds 1998. Sinds Michel Platini in 2007 aantrad als UEFA-voorzitter heeft hij de prijs steeds aan oud-voetballers gegeven. De editie van 2007 ging naar Real Madrid-legende Alfredo di Stefano. Een jaar later mocht Sir Bobby Charlton de prijs in ontvangst nemen.

Submitter:  Bron: Novum