Dialoog tussen VN en Noord-Korea

De Verenigde Naties zijn op hoog niveau een dialoog met Noord-Korea aangegaan. Het is de eerste keer in zes jaar dat er op dit niveau overleg plaatsvindt en het is de bedoeling dat er de komende maanden meer gesprekken zullen volgen. Dat heeft VN-ondersecretaris-generaal voor politieke zaken Lynn Pascoe gezegd.

Pascoe wilde niet in detail treden, maar zei wel dat medewerkers van een of twee agentschappen van de VN plannen hebben om naar Pyongyang af te reizen. Pascoe wilde ook niet bevestigen dat de nucleaire gezant van Noord-Korea, Kim Kye Gwan, van plan is om naar de Verenigde Staten te komen. Maar hij zei wel dat de VN 'blij' zou zijn als een vertegenwoordiger van Noord-Korea naar het VN-hoofdkantoor wil afreizen.

Pascoe, die net is teruggekeerd van een bezoek aan Noord-Korea, sprak daar met Kim Yong Nam, de op een na belangrijkste man van het land en met de Noord-Koreaanse minister van buitenlandse zaken over de hulpprogramma's van de VN en het vastgelopen zeslandenoverleg. "Wat we wilden doen was op hoog niveau de dialoog aangaan (...) . Ik denk dat we daarin geslaagd zijn", aldus Pascoe.

Het bezoek van Pascoe gaf aanleiding tot speculaties over een bezoek van secretaris-generaal Ban Ki-moon aan Noord-Korea. Volgens de VN is die mogelijkheid tijdens het bezoek van Pascoe niet ter sprake gekomen.