Britse regering verdedigt bomproeven varkens

Proeven met explosieven op varkens zijn nodig om levens van militairen te redden in oorlogsgebieden, zoals Afghanistan en Irak. Dat heeft de Britse staatssecretaris van Defensie Quentin Davies geschreven in een brief aan het parlement in Groot-Brittannië.

In de afgelopen vijf jaar werden 119 varkens gebruikt tijdens proeven met explosieven in een militair onderzoeksinstituut nabij de stad Salisbury in het zuiden van Engeland.

"Dit onderzoek heeft geleid tot belangrijke verbeteringen in post-traumatische hulp, zoals het beperken van bloedverlies", aldus de staatssecretaris. De inzet van dieren bij experimenten met bomontploffingen gelden als omstreden, met name bij dierenrechtenactivisten. Davies wil echter niets weten van het schrappen van de tests. Hij wijst erop dat bijvoorbeeld slachtoffers van grootschalige bomaanslagen nu betere medische hulp krijgen dankzij de experimenten. "In het bijzonder bij grote aantallen gewonden en als de evacuatie naar ziekenhuizen is vertraagd", aldus de bewindsman.