Advocaten die wet voor Bush oprekten niet vervolgd

De advocaten die onder de Amerikaanse regering van George Bush theorieën opstelden die onder meer leidden tot de legalisatie van waterboarden worden niet gestraft. Ze hebben de zaken destijds 'matig' ingeschat, maar worden niet vervolgd voor professionele misdragingen, blijkt uit een onderzoek dat naar buiten is gebracht.

In een eerdere nog niet afgeronde versie van het onderzoek werd nog geconcludeerd dat de twee ambtenaren van het ministerie van justitie hun plicht als advocaat niet zijn nagekomen toen ze de weg effenden voor hardere verhoormethoden, het zonder toestemming afluisteren van verdachten en andere maatregelen. Later werden de conclusies over Jay Bybee en John Yoo afgezwakt.

De conclusies zullen niet in goede aarde vallen bij verschillende belangengroepen die vinden dat de regering van Bush moet worden vervolgd voor het toestaan van de harde ondervragingsmethoden.

Bybee werkt tegenwoordig als rechter bij een federaal hof van beroep. Yoo is professor bij een universiteit in Berkeley in Californië.