'Groot-Brittannië had geheime gevangenissen'

Ook Groot-Brittannië zou gebruik hebben gemaakt van geheime gevangenissen om terreurverdachten te ondervragen. Dat hebben de schrijvers van het VN-rapport over deze gevangenissen vandaag gezegd. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken ontkent de aantijgingen en doet de beschuldigingen af als 'onbewezen' en 'onverantwoordelijk'. Volgens de Britten bevat het rapport 'geen nieuwe informatie' en 'herhaalt het onbewezen beschuldigingen alsof het feiten zouden zijn'.

Manfred Nowak, een van de onderzoekers die meewerkte aan het VN-rapport, zei dat de auteurs de waarheid spreken. "We zijn zeer, zeer voorzichtig geweest en hebben alles waar we geen bewijs voor hadden geschrapt uit het rapport", aldus Nowak.

Het rapport baseert zich op uitspraken van voormalige gevangenen die zeggen dat Britse agenten ondervragingen hebben uitgevoerd of vragen hebben opgesteld voor buitenlandse inlichtingendiensten die vervolgens de verhoren afnamen. De auteurs van het rapport verwijzen naar de zaak van Binyam Mohamed, een Britse Ethiopiër. Na zijn arrestatie in Pakistan werd hij in dat land en in Marokko gemarteld, waarna hij naar de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay werd gevlogen.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken zei in een verklaring dat er 'niets waar is van de suggestie dat het ons beleid is om samen te spannen, of verzoeken in te dienen voor of deel te nemen aan het mishandelen van gevangenen'. Het ministerie verwierp ook de suggestie dat eventuele wandaden in de doofpot zijn gestopt.

Het ministerie verklaarde eveneens dat als er wandaden aan het licht komen, deze worden voorgelegd aan de rechterlijke macht, zodat bepaald kan worden of er gronden zijn om een politieonderzoek op te starten.

Het 226 pagina's tellende rapport dat gisteren verscheen handelt over marteling, contraterrorisme, willekeurige detenties en gedwongen verdwijningen. De deskundigen beschrijven niet alleen het gebruik van geheime gevangenissen in de 'oorlog tegen terreur', maar ook het gebruik voor anticommunistische en contraterroristische operaties sinds de jaren veertig van de vorige eeuw.