'President Sri Lanka wint verkiezingen'

De Sri Lankaanse staatstelevisie heeft vandaag gemeld dat de zittende president Mahinda Rajapaksa de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Ondertussen hadden honderden Sri Lankaanse militairen een hotel omsingeld waar de belangrijkste oppositiekandidaat zich ophield op het moment dat de eerste resultaten van de presidentsverkiezingen bekend werden.

De omsingeling is een teken van de gespannen sfeer rond de verkiezingen, waarin Rajapaksa en zijn voormalige legerleider Sarath Fonseka de belangrijkste kandidaten waren.

De twee mannen zijn oorlogshelden in de ogen van het Singalese bevolkingsdeel, omdat zij het leger acht maanden geleden naar de overwinning leidden in de strijd tegen de rebellen van de Tamil Tijgers. Een ruzie deed Fonseka besluiten zijn ontslag in te dienen, zich bij de oppositie aan te sluiten en de president uit te dagen.

Gedurende de verkiezingscampagne beschuldigde de oppositie Rajapaksa ervan verkiezingsfraude te willen plegen. Fonseka zei gisteren dat hij niet kon stemmen omdat zijn naam niet op de registratielijst van kiezers stond. Niet duidelijk is of hij vergeten was zich te registreren of dat hij met opzet van de lijst was gelaten.

Eerste tellingen van zo'n zes miljoen stemmen toonden vandaag aan dat Rajapaksa een voorsprong van 23 procent had op zijn tegenkandidaat. Veertien miljoen mensen in Sri Lanka hebben het stemrecht. Van hen heeft zo'n zeventig procent gisteren ook daadwerkelijk zijn stem uitgebracht.

Op het moment dat deze eerste resultaten werden bekendgemaakt omsingelden militairen het Cinnamon Lake Hotel, waar Fonseka verbleef. Even daarvoor hadden vierhonderd personen, onder wie vermoedelijke legerdeserteurs, zich bij hem in het hotel verzameld, zei Udaya Nanayakkara, een woordvoerder van het leger.

"We weten niet wat hun motief is en als voorzorgsmaatregel hebben we troepen rond het hotel opgesteld. Mensen die naar binnen gaan en naar buiten komen worden gecontroleerd", aldus Nanayakkara. Volgens hem waren er geen plannen om Fonseka te arresteren.

Een oppositioneel parlementslid, Rauf Hakeem, zei dat er geen deserteurs in het hotel aanwezig waren en riep de regering op Fonseka niet in zijn bewegingsvrijheid te belemmeren.

Fonseka is nog altijd uitermate populair onder de troepen die hij naar de overwinning op de Tamil Tijgers leidde. De regering vreesde dat hij verkiezingsfraude zou plegen om daarna te proberen zijn voormalige militairen in te zetten.