DSM moet uitbreiding vakbondsacties vrezen

DSM moet vrezen voor uitbreiding van de vakbondsacties, nadat CNV Vakmensen vanochtend al actie voerden bij de poorten van DSM Limburg in Geleen tegen het loonbod van het bedrijf. In de loop van de week volgen acties in Emmen, Schoonebeek en Zwolle. Volgende week breiden die acties zich mogelijk uit naar onder meer het hoofdkantoor van DSM in Sittard.

DSM biedt 1,75 procent loonsverhoging per augustus 2010 waarbij in 2011 in het geval van een negatief resultaat een korting van een half procent op een deel van het salaris kan volgen. Daarnaast wil DSM de vrijheid behouden om meer dan de op dit moment beoogde 350 banen te schrappen.

CNV Vakmensen eist twee procent loonsverhoging per 1 januari 2010 en verzet zich tegen de mogelijke verdwijning van extra arbeidsplaatsen. "Dit voorstel is wat ons betreft onacceptabel. Nog meer arbeidsplaatsen schrappen kan alleen bij dringende redenen en als wij ook van die redenen overtuigd zijn. Het zou DSM wat waard moeten zijn om de werkgelegenheid na het schrappen van die 350 banen te behouden", zegt Ron Smeets van CNV Vakmensen.

DSM was vanochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.