Toenemend geweld Haïti hindert hulpverlening

Het reddingswerk van hulpverleners in Haïti is enkele malen belemmerd door geweldsincidenten. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger, generaal Ken Keen, gezegd. Hoewel de straten in Port-au-Prince overwegend rustig zijn, neemt het geweld toe.

De vrees voor plunderaars is een van de factoren die het afleveren van hulpmiddelen vertraagt. Na de verwoestende aardbeving van dinsdag is het handhaven van de wet in handen van vredestroepen van de Verenigde Naties en internationale politie-eenheden, hoewel ook die de nodige verliezen hebben geleden.

Inmiddels zijn enkele duizenden Amerikaanse militairen gearriveerd en worden morgen nog eens duizenden verwacht. Samen met de vredestroepen en de plaatselijke politie gaan ze proberen de veiligheid te handhaven.

Reddingswerk en het distribueren van voedsel, water en medicamenten aan slachtoffers van de aardbeving genoten vandaag de hoogste prioriteit. Mogelijk zijn meer dan honderdduizend mensen om het leven gekomen. Er wordt hard gewerkt om overlevenden van onder het puin van ingestorte gebouwen te redden.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon is inmiddels naar Haïti gereisd om mee te praten over het in goede banen begeleiden van de hulpverlening. Voor zijn vertrek vandaag liet hij weten drie prioriteiten te hebben: het redden van zoveel mogelijk levens, het uitbreiden van de humanitaire hulpverlening en het coördineren van hulpmiddelen, die vanuit alle delen van de wereld massaal naar Haïti zijn toegestuurd.