VN: ramp Haiti is ergste ooit

De aardbeving in Haïti is de ergste catastrofe waarmee de Verenigde Naties ooit te maken hebben gehad. Dat heeft de bijna 65 jaar oude volkerenorganisatie vandaag laten weten. "Dit is een historische ramp", aldus zegsvrouw Elisabeth Byrs in de Zwitserse stad Genève, waar het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken is gevestigd.

Ze wees erop dat de infrastructuur in de zwaarst getroffen rampgebieden nagenoeg is verdwenen en de overheid niet of nauwelijks hulp kan bieden aan getroffen burgers. Daarmee is de situatie nog ernstiger dan die na de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië eind 2004.

Destijds bleef bijvoorbeeld de lokale overheid in de zwaarst getroffen regio op het Indonesische eiland Sumatra functioneren. In Haïti stortten diverse ministeries en het presidentiële paleis in de hoofdstad Port-au-Prince in en kreeg de toch al zwak functionerende centrale regering de genadeklap. De aardbeving heeft ook in andere plaatsen rampzalige gevolgen gehad. Byrs zei dat tot 90 procent van de huizen in de stad Leogane is ingestort of beschadigd. Tussen de vijf- en tienduizend mensen zouden hier om het leven zijn gekomen.

De meeste slachtoffers liggen nog onder het puin van ingestorte gebouwen. Leogane ligt circa 30 kilometer ten westen van Port-au-Prince en telt ongeveer 130.000 inwoners. Het epicentrum van de beving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter lag halverwege deze steden. Ook twee andere steden, Carrefour en Gressier, zijn zwaar getroffen.

De regering van Haïti vreest dat het dodental van de beving kan oplopen tot 200.000. Tot nu toe zijn de lichamen van 50.000 slachtoffers geborgen. Vermoedelijk zijn anderhalf miljoen mensen dakloos geworden. De spanning in de straten van Port-au-Prince neemt toe.

VN-medewerkers maken melding van plunderende bendes en inwoners die woedend zijn over de trage hulpverlening of het uitblijven van hulp. De VN overwegen vijfduizend blauwhelmen naar de hoofdstad Port-au-Prince te verplaatsen. Ze moeten daar hun collega's bijstaan om de orde te bewaken. De VN hebben zo'n twaalfduizend personen in Haïti gestationeerd om de vrede te handhaven na jaren van politieke conflicten. Door de aardbeving kwamen ook tientallen medewerkers van de vredesmissie om het leven. Secretaris-generaal Ban Ki-moon reist morgen naar Haïti. Met zijn bezoek wil Ban zich solidair tonen met de bevolking en het VN-personeel.