Ciudad JuŠrez gewelddadigste stad ter wereld

Ciudad Juárez, in de Mexicaanse deelstaat Chihuahua, is de gewelddadigste stad ter wereld. Dat is voor het tweede jaar op rij, meldde een Mexicaanse non-gouvernementele organisatie vandaag. Ciudad Juárez kende over 2009 een moordcijfer van liefst 191 per 100.000 inwoners. De stad laat daarmee de nummer twee op de lijst, San Pedro Tula in Honduras, ver achter zich.

De cijfers werden bekendgemaakt door het Mexicaanse Burgercomité voor Veiligheid en Sociale Gerechtigheid, dat zich baseerde op statistieken van het Openbaar Ministerie van de deelstaat Chihuahua. Ciudad Juárez, aan de grens met Texas in Noord-Mexico, wordt al enkele jaren getroffen door een ongekende golf van geweld sinds de Mexicaanse president Felipe Calderón in 2006 duizenden soldaten naar de stad stuurde om de drugshandel te bestrijden.

In 2009 vielen er ruim 2500 doden, tegenover 1600 in 2008. Op de lijst van gewelddadigste steden staan verder plaatsen als Caracas (Venezuela), Kaapstad (Zuid-Afrika), Medellín (Colombia), New Orleans (VS), San Salvador (El Salvador) en Guatemala Stad (Guatemala).