Duizenden artsen te weinig in Duitsland

Duitsland heeft een groot tekort aan artsen. Het buurland van Nederland heeft dringend behoefte aan meer dan tweeduizend huisartsen, meer dan 1200 psychotherapeuten en ruim driehonderd medische specialisten.

Het grootste tekort is er in de deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen, die grenzen aan Nederland. Dat heeft de voorzitter van de Duitse artsenorganisatie KBV, Andreas Köhler, vandaag gezegd.

Vele Duitse huisartsen slagen er niet in een opvolger te vinden en vele ziekenhuizen wringen zich in allerlei bochten om specialisten te vinden. Het komt geregeld voor dat medici die met pensioen willen gaan, maar doorwerken om hun patiënten te blijven bedienen. In de ziekenhuizen zijn al duizenden freelanceartsen actief, die in de instelling blijven werken tot een vacature is vervuld en dan elders aan de slag gaan.

In Nedersaksen is er volgens Köhler een tekort van 678 medici. In Noord-Rijnland-Westfalen zijn er 493 vacatures en in de oostelijke deelstaten Saksen-Anhalt en Saksen is er behoefte aan meer dan 350 artsen.