Albers: "Champions Trophy oude stijl weg?"

Jan Albers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond KNHB, schuift vandaag in Melbourne aan voor een bijeenkomst van het bestuur van de FIH (internationale hockeyfederatie) waar hij deel van uitmaakt. Hockey.nl had een interview met hem.

Wat wordt er zoal besproken? Alles wat maar met het internationale hockey te maken heeft: wat kan de FIH doen om de sport groter te maken? Ook zal er kort over het WK worden gesproken."

Ook over de vraag in hoeverre Nederland kandidaat is om het WK van 2014 te organiseren? "Nou, we zouden dat evenement inderdaad graag binnenhalen, ja."

Je moet tegenwoordig erg veel geld meebrengen: India heeft 1,5 miljoen dollar betaald om het WK naar Delhi te halen... "We hebben de mogelijkheid om ook een mooi bedrag op tafel te leggen. Maar of dat genoeg is... Kijk, India moest van ver komen en wilde ontzettend graag. Maar ik geef toe dat de bedragen in de tussentijd wel even iets hoger zijn geworden dan in 1998 toen het WK nog in Utrecht werd gehouden. Volgens mij ging het toen qua sponsoring om een ton of zo."

Dan is anderhalf miljoen dollar dus schrikken? "Ja, maar het is ook nog ver weg dus we hebben nog even. Voor meerdere partijen is het interessant. Daar komt bij dat het perfect zou passen in de plannen om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen."

Wat is de FIH precies van plan met de Champions Trophy? "Er is al heel lang een discussie gaande om meer landen erbij te betrekken. Inmiddels heb je de Champions Challenge erbij gekregen. Maar Leandro Negre wil, net zoals hij eerder heeft gedaan bij de EHL (Euro Hockey League, red.), de aanloopfase veel breder maken. Zodat het gemakkelijker wordt om er toch een keertje bij te kunnen komen als klein hockeyland. Door de gehanteerde ranking is dat bijna onmogelijk geworden voor België, Argentinië en Chili. Terwijl die landen dolgraag een keer mee willen doen."

Verdwijnt dan de Champions Trophy oude stijl? "Als deze plannen doorgaan en ik het allemaal goed heb begrepen, bestaat inderdaad de mogelijkheid dat de Champions Trophy oude stijl verdwijnt. Dan zullen immers niet meer de zes best geklasseerde landen ter wereld automatisch geplaatst worden voor de Champions Trophy. Maar ik heb er nog niets over op papier gezien. Mogelijk komt het aan bod tijdens de bijeenkomst."