Aboutaleb biedt excuses aan voor strandrellen

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft vandaag voor het eerst in het openbaar zijn excuses aangeboden aan alle politieagenten die betrokken waren bij de strandrellen. Hij deed dit in de gemeenteraad. Zijn excuses waren speciaal voor alle agenten die in de nacht van 22 op 23 augustus ´zonder rugdekking´ tegenover een overmacht van agressieve en dolgedraaide hooligans stonden.

Hij liet ook weten dat hij het betreurde dat hij vorige week nogal afstandelijk overkwam op de vragen van journalisten bij de presentatie van het onderzoeksrapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). "Ik kan mij dat voorstellen, maar het is nooit mijn bedoeling geweest om afstandelijk over te komen", aldus Aboutaleb.

'Hooliganisme is niets anders dan terrorisme'
De Rotterdamse raad vroeg de burgemeester vandaag tijdens het tweede grote raadsdebat over de strandrellen een offensief te starten tegen de hooligans. Alle mogelijke juridische middelen dienen volgens de raad ingezet te worden. "Ze moeten desnoods 24 uur per dag, zeven dagen in de week door de politie op de hielen worden gezeten en bij de geringste misstap worden opgepakt", liet PvdA-leider Van Heemst weten. Leefbaar-leider Pastors liet weten dat hij het hooliganisme niets meer of minder vindt dat terrorisme: "Hoek van Holland moet het einde markeren van het de-escalerend optreden door de politie."

Het optreden van Aboutaleb wordt bekritiseerd door de raad. Niet alleen het optreden voorafgaand, maar vooral de nasleep van de strandrellen zijn daarbij onderwerp. Aboutaleb heeft laten weten dat hij het betreurt dat hij in de bewuste nacht geen contact zocht met de hoofdofficier van Justitie Korvinus, nadat hij om kwart over twaalf 's nachts informatie ontving over de crisissituatie in Hoek van Holland.

'Het was een beginnersfout'
De burgemeester laat weten dat hij wanneer hij wel overlegd had met dit meer ervaren lid van de veiligheidsdriehoek, dit had geresulteerd in het onmiddellijk bijeenroepen van de driehoek. Het heeft nu tot acht uur in de ochtend geduurd eer de burgemeester, de hoofdofficier en de waarnemende korpschef bijeenkwamen. Volgens oud-wethouder Baljeu (VVD) is dit een 'beginnersfout' van de burgemeester geweest.

Ook zei Aboutaleb dat er volgens hem draagvlak is om politiechef Meijboom zijn werkzaamheden voort te laten zetten. Onder de agenten zou er veel steun zijn voor de omstreden korpschef. Hij zei ook vertrouwen in hem te hebben.