Gevangenen Guantánamo naar Illinois

De regering van de Verenigde Staten zal naar alle waarschijnlijkheid vandaag een besluit presenteren ten aanzien van de toekomstige behuizing van honderden gevangenen in het naar plan in januari sluitende gevangenkamp Guantánamo Bay. Dit meldden anonieme officials binnen de Obama-regering gisteren aan de New York Times.

In de namiddag (lokale tijd) worden naar verwachting de gouverneur, Patrick J. Quinn, en de senator van Illinois die in januari het stokje van Obama overnam, Richard J. Durbin, ingelicht over de keuze voor een gevangenis in een klein dorpje 250 kilometer westelijk van Chicago, het strengbewaakte Thomson Correctional Center.

Beide genoemde officials zijn Democraten en hebben zich eerder al positief uitgesproken over het geopperde plan. Ze hopen dat het banen zal creëren in de door hoge werkloosheid getroffen staat. De in 2001 gebouwde, 120 miljoen dollar gekost hebbende gevangenis staat nu namelijk leeg. De Republikeinen verwerpen dit argument en vrezen dat het terreuraanslagen naar Illinois zal brengen.

De gevangenis wordt door een federale organisatie, het Bureau of Prisons, opgekocht, gerenoveerd en in gebruik genomen. Een groot deel zal voor 'normale' gevangenen gebruikt worden, een apart deel wordt verhuurd aan het Ministerie van Defensie om terreurverdachten vast te houden.

In mei verklaarde president Barack Obama al, dat gevangenen waarbij het bijvoorbeeld door marteling of jarenlange wederrechtelijke vrijheidsberoving moeilijk zal zijn ze via het normale rechtssysteem te berechten, in lijn met de Bush-doctrine zullen worden blijven vastgehouden zonder aanklacht of rechtszaak.

De Amerikaanse Tweede Kamer, ofwel Congress, keurde begin dit jaar een wet goed die het overbrengen van Guantánamo-gevangenen naar de VS verbiedt, behalve voor een rechtszaak.  De Democraten hebben al toegezegd deze wet te wijzigen als Obama met een plan komt om de gevangenen veilig achter slot en grendel te houden.