Aanvallen op Afghaanse politie

In de noordelijke provincie Baghlan en in de zuidwestelijke provincie Helmand zijn vandaag in Afghanistan zestien politieagenten gedood bij aanvallen. Gewapende strijders overvielen langs een belangrijke weg die van Kabul naar het noorden loopt, een politiepost. Daarbij verloren acht agenten het leven, zei de gouverneur van Baghlan, Mohammed Akbar Barakzai. Hij weet de aanval aan een kleine extremistische groep, de Hezb-e--Islami, die aanhang heeft in het noordoosten van het land.

De strijdgroep wordt aangevoerd door Gulbuddin Hekmatyar. Die speelt al lange tijd een gewelddadige rol in de Afghaanse politiek. Hij wordt door de VS gezocht wegens terrorisme. Bij de aanval zou zeker een van de daders zijn gedood.

Barakzai zei dat de politiepost was opgezet om transporten voor de internationale troepenmacht in Afghanistan daar beter te beschermen. Steeds meer voorraden voor de buitenlandse troepen komen via de noordgrens Afghanistan binnen. Afghaanse politiemannen zijn slechter getraind en lager betaald dan militairen. Ze zijn daarom een geliefd doelwit voor extremisten. In de zuidwestelijke provincie Helmand zijn maandag ook acht agenten gedood bij een aanval op een politiepost.