Ultra-orthodoxe rabbijnen ontraden internet

Ultra-orthodoxe rabbijnen hebben vandaag hun volgelingen opgeroepen internet te mijden. Zelfs de sites die voor de ultra-orthodoxe charedim bedoeld zijn, bevatten "leugens en verschrikkelijke vuilheid", schrijven de leiders van die zeer behoudende geloofsgemeenschap in een brief die overigens via een website van de charedim bekend werd.

Wie de wereld van internet ingaat "zal nooit terugkeren", waarschuwen de rabbijnen in hun brief. "Vele joodse zielen zijn al in die valkuil gestapt." De 21 rabbijnen herinneren hun volgelingen eraan dat particulier gebruik van internet uitdrukkelijk verboden is. "Onlangs zijn de zogeheten sites voor charedim veel te ver gegaan", aldus de rabbijnen. Zij zouden "verboden laster, kletspraatjes, leugens, verschrikkelijke vuilheid en walgelijke zaken" hebben verspreid.

De charedim zijn voorstander van de meest traditionele navolging van de joodse wetten. Het charedische jodendom heeft zijn oorsprong in Oost-Europa. In Israël haalden charedische joden onlangs de kranten met demonstraties tegen een parkeergarage en een onderneming in Jeruzalem die ook op sabbat open zijn. De betogers beschouwen dat als een ernstige schending van de sabbatrust.