Plasterk mengt zich in kerstboomkwestie

Onderwijsminister Ronald Plasterk heeft contact opgenomen met directeur Pim Breebaart van de Haagse Hogeschool over de commotie die is ontstaan over het al of niet plaatsen van een kerstboom.

De Haagse Hogeschool stelt op de eigen site dit jaar te hebben gekozen 'voor een lichtvoetige insteek bij de kerstversiering in de centrale hal'. Het thema 'licht' moest tot uiting komen in onder meer lichtgordijnen. De hogeschool koos niet voor een boom in de vestiging in kwestie. Politieke partijen brachten dat in verband met de multiculturele samenleving.

Plasterk, die vorige week nog Kamervragen moest beantwoorden omdat Sint Nicolaas zijn tabberd en mijter te veel zou aanpassen aan de minderheden in ons land, besloot poolshoogte te nemen.

Uit het gesprek bleek volgens de zegsman van de minister dat er overal in de hogeschool kerstbomen staan: 82 over de verschillende vestigingen. Het is niet zo dat het kerstfeest er niet gevierd wordt.

"Hij en ik zijn het eens dat het van de gekke zou zijn om geen kerstboom in de school te willen hebben. Dat is dus ook niet het geval. Het is dus een misverstand dat het een culturele of ideologische keuze is", zei Plasterk vandaag zelf.

Studenten van de hogeschool waren zo verongelijkt over het uitblijven van een boom dat zij er vandaag zelf maar een in de hal van de bewuste vestiging hebben opgezet.

Plasterk mengt zich in kerstboomkwestie  (foto: ANP)