'ComapatiŰnt' blijkt al 23 jaar bij bewustzijn

Een slachtoffer van een auto-ongeluk, waarvan iedereen dacht dat hij 23 jaar in een coma lag, blijkt al die tijd bij bewustzijn te zijn geweest. Rom Houben (46) was gedurende de 23 jaar volledig verlamd en kon de artsen op geen enkele manier duidelijk maken dat hij alles hoorde wat gezegd werd. ''Ik schreeuwde, maar er was niets te horen'', aldus Houben.

De Belg kreeg in 1983 een auto-ongeluk en lag sindsdien verlamd in het ziekenhuis. De artsen gebruikten een aantal comatests om vervolgens te concluderen dat zijn bewustzijn was ''uitgestorven''. Totdat drie jaar geleden nieuwe technologie toonde dat zijn hersenen nog steeds normaal functioneren. ''Al die tijd droomde ik van een beter leven. Frustratie is een te klein woord om te beschrijven hoe ik me al die tijd voelde''.

Het verhaal van Houben is kort geleden voor het eerst gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel door de arts die zijn leven 'redde', de Belgische neuroloog Steven Laureys. Laureys gelooft dat er over de wereld wellicht meer van soortgelijke gevallen zijn. Houben blijft de arts in ieder geval voor eeuwig dankbaar. "Ik zal nooit de dag vergeten toen ik ontdekte wat er echt aan de hand was. Het was mijn tweede geboorte", aldus de opgeleefde Belg.

Houben communiceert nu, na diverse therapieën hebben gehad, via een computerscherm boven zijn bed waar hij korte berichtjes op kan schrijven. "Ik wil kunnen lezen, chatten met vrienden en van het leven genieten nu mensen weten dat ik niet dood ben", aldus Houben.

Foto's van Rom Houben zijn hier te zien.