'Jeugdzorg zit zichzelf in de weg'

De Jeugdzorg in Nederland is onverantwoord complex georganiseerd en hopeloos gefragmenteerd. De evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg laat zien dat de huidige organisatie van de Jeugdzorg een goede jeugdzorg in de weg zit. De diverse organisaties die voor de jeugdzorg verantwoordelijk zijn moeten de handen ineenslaan "om gezamenlijk voor een verantwoord resultaat te zorgen, ook in ieder individueel geval."

Dat schrijft de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vandaag  in de Volkskrant. Hij maakt zich "ernstige zorgen" over de vraag of kinderrechten in Nederland wel voldoende uit de verf komen. De waarborging van deze rechten, vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, ligt in handen van 'de Jeugdzorg', met een beperkte controle van de rechter daarop.

Brenninkmeijer signaleert een gebrek aan 'commitment' bij de voor de jeugdzorg verantwoordelijke organisaties om gezamenlijk op te trekken. De oorzaak hiervan moet gezocht worden in de verschillende lagen en bevoegdheden, financieringsstromen en machtsstructuren. "Er blijven slechts individuele medewerkers over, die vaak jong en onervaren zijn en werken in een organisatie waar het management vaak tekort kan schieten."
Submitter:  Bron: ANP