20 jaar: val Berlijnse muur herdacht

Het is op 9 november twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur ten val kwam. Daarom organiseren de Amsterdamse culturele instellingen Paradiso, Melkweg en De Balie komende maand onder de noemer Die Wende activiteiten rondom deze ingrijpende gebeurtenis.

Dat gebeurt aan de hand van muziek, film, kunst en debat, met "ernst en humor, in brede en enge zin en vanuit lokaal en globaal perspectief", aldus de initiatiefnemers.

Zo is er in de Melkweg onder meer een serie audiovisuele kunstwerken te zien van zeven internationale kunstenaars. Hiermee geven zij de impact en consequenties van het bouwen van muren weer, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Verder presenteert het Duitsland Instituut Amsterdam in het poppodium GO EAST!, een serie lezingen, filmvertoningen en discussies.

Paradiso organiseert op 6 november een avond en een nacht vol Duitse popmuziek, met optredens van onder anderen Die Goldenen Zitronen, Schwefelgelb en Festland. De Balie vertoont daarnaast films die zelden of nooit eerder in Amsterdam te zien waren. Ook de Sugar Factory, Stadsschouwburg Amsterdam en het Filmmuseum hebben in deze maand programma's die onderdeel uitmaken van Die Wende.
Submitter:  Bron: ANP