Meer Amerikanen schuwen Halloween

Een groeiend aantal Amerikanen vindt de griezelige uitdossingen en buitenissige voorstellingen die het Brits-Amerikaanse feest Halloween met zich meebrengen wat te duivels worden. In sommige plaatsen wordt het feest vervangen door "herfstfestijnen" onder invloed van vooral conservatieve protestantse christenen.

Die pogen het feestje van occulte en bloedige verschijnsels ontdoen. Ze willen de aanwezigheid van heksen, spoken, verminkte griezels, monsters en doden bij de talrijke optochten en samenkomsten op de avond van de laatste dag van oktober tot een minimum beperken. Eén van hen is de invloedrijke leider van de organisatie Focus On the Family, Richard Dobson. Hij meent dat "er duidelijk geen plaats is in de christelijke gemeenschap voor de donkere zijden van Halloween". Hij beval in zijn radioprogramma ouders aan hun kinderen "grappige figuren te laten uitbeelden, zoals Mickey Mouse".

Halloween is vooral op de Britse eilanden en in Noord-Amerika een feest. De naam is een verbastering van het Engels voor Allerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen. De rooms-katholieken gedenken de heiligen op 1 november en de naasten die hen zijn ontvallen zijn op Allerzielen, 2 november. In katholiek Mexico is Allerzielen overigens gecombineerd met een soort oud indiaans Halloween. Op de Dag van de Doden strijken hordes nabestaanden nogal feestelijk op begraafplaaten neer, waar zielen van overledenen de eerste twee dagen van november zouden neerdalen. Deze dodenverering gaat gepaard met tal van offers en versieringen met vaak het doodshoofd als thema.