Schipholbrand herdacht

Ongeveer 25 belangstellenden hebben vanavond op Schiphol-Oost de Schipholbrand uit 2005 herdacht. Er werden bloemen neergelegd en kaarsen ontstoken bij het hek van het cellencomplex. Die kaarsen doofden weer snel door de harde wind. Eerder op de avond was er al een bijeenkomst in het raadhuis van Haarlemmermeer. Daar waren ongeveer zeventig belangstellenden.

Er waren toespraken van onder meer burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer en enkele pastores. Ook werd er een stuk uit de Koran gezongen. In zijn toespraak benadrukte Weterings het nut van herdenken en zei dat de Schiphol-brand velen nog dagelijks bezighoudt.

De brand in het detentiecentrum eiste in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 elf mensenlevens. De elf stierven door rookvergiftiging doordat ze niet uit hun cellen bevrijd konden worden. Een 27-jarige Libiër is veroordeeld voor de brand omdat hij volgens de rechters in zijn cel een sigarettenpeuk weggegooide zonder te controleren of die wel uit was. In september is hij na een aantal juridische procedures het land uitgezet als ongewenste vreemdeling.