Oud-voetballer Van Schoonhoven (39) overleden

Op 39-jarige leeftijd is oud-voetballer Henny van Schoonhoven overleden. De voormalige speler van FC Utrecht, FC Den Haag en Cambuur leed al jaren aan kanker.

Van Schoonhoven brak pas laat door. Hij debuteerde in het betaalde voetbal bij FC Utrecht toen hij al 27 was. Hij maakte gelijk naam doordat zijn eerste wapenfeit een een privé-duel op het scherpst van de snede met Real Zaragoza-aanvaller Juan Esnaider in een oefenwedstrijd. Het leverde hem rood op.

Op 9 september 1998 maakte hij zijn debuut in de Eredivisie tegen MVV. In anderhalf seizoen kwam hij tot 26 competitieduels, waarin hij één keer scoorde. Daarna werd hij verhuurd aan FC Den Haag, om na het seizoen 1999/2000 een contract te tekenen bij Cambuur. Na verschillende enkelblessures besloot hij in januari 2003 te stoppen.

Op zaterdag 29 augustus verscheen Van Schoonhoven - doodziek - voor het laatst in De Galgenwaard. Op uitnodiging van FC Utrecht bezocht hij het duel tegen Sparta Rotterdam. "Al die oude verhalen, iedereen die er was. Ik heb er zo lang mogelijk van genoten. Ik ben klaar met mijn strijd. Het is op."

HIj zei tevens dat zijn grootste wens was dat het woord kanker nooit meer gebruikt zal worden in De Galgenwaard.