Oranje volleyers zevende op EK

De mannen van de Nederlandse volleybalploeg hebben het EK in Turkije afgesloten met een zevende plaats. In de laatste groepswedstrijd was Servië in vier sets te sterk: 25-20, 25-23, 21-25 en 25-23.

Na enig rekenwerk was voor het duel met Servië al duidelijk geworden dat de vijfde plaats in de eindklassering nagenoeg onbereikbaar zou zijn. Alleen via een 3-0-overwinning op de nummer twee van de World League was niet alleen de derde plaats in de poule bereikt, maar zou het setgemiddelde beter zijn dan dat van Duitsland (de nummer drie van de andere poule). Het was niet verrassend dat dit een te zware opgave bleek te zijn.

En het was eigenlijk ook niet verrassend dat Oranje niet van Servië won. De grootmacht beschikt bijvoorbeeld over de befaamde spelverdeler Nicola Gribic en ook over Ivan Miljkovic. Laatstgenoemde is misschien wel de beste diagonaalspeler van de wereld. Gribic en Miljkovic zijn ook bijzonder ervaren want de twee dertigers wonnen in 2000 al olympisch goud in Sydney.

Nederland vocht voor wat het waard was tijdens het laatste EK-duel, maar had na de vijf slopende wedstrijden niet meer de macht om de verzameling toppers aan de andere kant van het net te verslaan. Nadat de invallers Niels Klapwijk en Lars Lorsheijd in de derde set voor nieuwe impulsen hadden gezorgd, leidde dat slechts tot een tijdelijke opleving. Na de winst in set nummer drie werd in de vierde serie een voorsprong van 16-11 verspeeld. Bij 24-23 betekende een foute service van Yannick van Harskamp een vervelend einde van een sterk EK.

Bondscoach Peter Blangé was onmiskenbaar niet blij met de zevende plaats - deze was hetzelfde als twee jaar geleden in Rusland - maar constateerde wel dat zijn ploeg veel progressie had gemaakt. "Dit team is veel beter geworden in de afgelopen jaren. En voor de ontwikkeling van deze ploeg hadden we geen mooiere zomer kunnen beleven."

Submitter:  Bron: FOK!sport