Palyama stunt op WK badminton

Direct al in de eerste ronde van het WK was er sprake van een sensatie. Dicky Palyama klopte Bao Chunlai uit China met 21-18 en 21-14.

De Nederlandse nummer ťťn zorgde daarmee voor de eerste sportieve schok in Hyderabad, nadat het WK twee dagen lang in de ban was geweest van een terreurdreiging, die er zelf toe leidde dat de complete Engelse ploeg zich terugtrok.

Palyama liep in de eerste game een snelle 0-6 achterstand op, maar hij liet zich daardoor niet beÔnvloeden. De volgende acht punten waren voor hem en na een verder gelijkopgaande eerste game sloeg hij met een prachtige agressieve 'bal' aan het net toe: 21-18.

In de tweede game bouwde hij een 14-9 voorsprong op, die gezien zijn overtuigende spel niet meer weg te poetsen was. Maar Bao Chunlai - onlangs nog winnaar van de Singapore Super Series - maakte gebruik van een lichte terugval in het spel van de Nederlander. Maar de 14-14 was het laatste wapenfeit van de Chinees. Met een prachtige serie van zeven punten op rij besliste Palyama de strijd in zijn voordeel: 21-14.

Palyama analyseerde de partij als volgt: "Ik was vůůr het WK zeer teleurgesteld dat ik net niet 9-16 geplaatst was. En toen ik ook nog eens tegen Bao Chunlai lootte, wist ik dat het heel erg lastig zou worden om de tweede ronde te bereiken. Maar ik had ťťn keer eerder van hem gewonnen, dus ik wist dat ik niet helemaal kansloos was. Onze nieuwe bondscoach Kim Young Man zei tegen me dat ik gewoon mijn eigen spel moest spelen, zonder druk. Ik moest niet als een dolle hond tekeer gaan. Ik hield me aan die aanwijzingen, ook toen ik met 6-0 achter kwam. Nadat ik de eerste game gewonnen had, en met 14-9 voorkwam in de tweede, ging ik voor het eerst denken dat ik kon winnen en toen werd ik wat onzeker. Daar kon hij van profiteren. Maar ik zei tegen mezelf: niet denken, gewoon doorspelen. En toen ging het eigenlijk vanzelf."