[Special] Phil 'The Power' Taylor

Al bijna twintig jaar staat hij eenzaam bovenaan in de darts sport, Phil Taylor. Hoog tijd dus voor een terugblik op de indrukwekkende carrière van de volgens velen beste darter ooit.

Philip Douglas Taylor werd op 13 augustus 1960 geboren in het Engelse Stoke-On-Trent. Een plaats die met 240.000 inwoners relatief klein is maar wel vele wereldsterren voortbracht. Onder meer voetballer Stanley Matthews, Guns'N Roses-gitarist Slash en zanger Robbie Williams komen er vandaan. Daarnaast is het een echte dartplaats. Naast Taylor groeiden ook Ted Hankey, Andrian Lewis en Andy Hamilton op in Stoke-On-Trent en leerden allen in hetzelfde café darten. Taylor, van beroep metaalarbeider in een fabriek, hield zich in zijn vrije tijd vooral bezig met het darten in pubs. Daar werd hij uiteindelijk ontdekt door dartslegende Eric Bristow. Vanaf dat moment ging het snel met de carrière van Taylor, die de bijnaam The Power kreeg.

Taylors eerste toernooizege was de Canadese Open, maar de Brit brak pas echt door op de Embassy van 1990. De toen nog relatief onbekende Taylor won het toernooi en versloeg in de finale zijn ontdekker Bristow met 6-1. Voorafgaand aan het toernooi stond Taylor bij de bookmakers nog genoteerd met 125-1. Een jaar later werd hij op de Embassy in de kwartfinales uitgeschakeld door de latere winnaar Dennis Priestly. In 1992 won Taylor wederom de Embassy: in een memorabele finale versloeg hij Mike Gregory. De allesbeslissende elfde leg van de elfde set trok Taylor de wedstrijd met 6-5 naar zich toe boekte zo zijn naar eigen zeggen belangrijkste zege uit zijn loopbaan.

Taylor, inmiddels de absolute nummer één van de wereld, was echter niet tevreden hoe het er bij de organisatie van darten, de British Darts Organisation (BDO), aan toe ging. De sport verloor veel sponsors en ook de aandacht op tv werd steeds minder. Daarom besloten Taylor en vijftien andere toonaangevende darters zich af te splitsen van de BDO en een eigen bond op te richten. Dit werd de Professional Darts Corporation (PDC). Het eerste wereldkampioenschap van de PDC vond plaats in 1994, Taylor bereikte de finale maar verloor die met 6-1 van Priestly.

Hierna brak wel de dominantie van Taylor aan, hij won op het WK elf van de twaalf volgende edities. Alleen in 2003 was John Part in de finale te sterk. De BDO bleef na de splitsing wel gewoon zijn eigen toernooien organiseren en om uit te maken wie nou echt de beste was werd in 1999 besloten tot het spelen van de Wedstrijd van de Eeuw. Deze ging tussen Taylor en de beste BDO-speler van dat moment, Raymond van Barneveld. In een vreemd systeem (wie in een uur de meeste legs won was de winnaar) won Taylor de wedstrijd met 21-10. De eerstvolgende maal dat spelers van beide bonden elkaar ontmoeten was in 2005 op de Masters Of Darts. Taylor won het toernooi door in de finale te winnen van Andy Fordham.

In 2002 schreef Taylor historie bij het toernooi in Blackpool. In de kwartfinale tegen Chris Mason gooide hij de allereerste live op televisie uitgezonden nine-darter, de perfecte leg. Taylor heeft tot nu toe zes keer een nine-darter voor de tv-camera's gegooid, een aantal waar voorlopig niemand bij in de buurt komt.

In 2007 leek er een einde te komen aan de dominantie van Taylor. In de zinderende finale van het WK was Van Barneveld, die een jaar eerder was overgestapt van de BDO naar de PDC, met 7-6 te sterk. Taylor kwam in die wedstrijd nog wel met 3-0 voor, maar Barney knokte zich op heroïsche wijze terug en besliste de wedstrijd uiteindelijk in de allesbeslissende elfde leg van de dertiende set. Deze finale wordt door velen de beste dartwedstrijd ooit genoemd. In de tweede editie van de Masters of Darts, nu een wedstrijd tussen Engeland en Nederland, werd hij kansloos in de eerste ronde uitgeschakeld. In 2008 bereikte hij voor het eerst in de geschiedenis van het PDC-WK niet de finale en in de Premier League verloor hij drie van zijn eerste vier wedstrijden. Dieptepunt was de 8-2-nederlaag tegen Peter Manley. Daarna ging het roer om: Taylor won alle volgende wedstrijden en het toernooi.

Op het WK van 2009 bewees Taylor weer helemaal terug te zijn. In de finale tegen Van Barneveld, die hij twee jaar eerder nog nipt verloor, was hij nu weer oppermachtig en won met 7-1. Hiermee werd duidelijk dat het tijdperk Taylor nog lang niet voorbij is en we nog lang kunnen genieten van de man die inmiddels door velen de beste darter aller tijden word genoemd.