[NHL] Voorbeschouwing play-offs ronde 2

Donderdag gaat de tweede ronde van de NHL play-offs van start. Gisteravond werd bekend wat de definitieve matchups worden voor deze ronde. Hieronder wordt per matchup een voorbeschouwing en een voorspelling gegeven.

Boston Bruins (1) - Carolina Hurricanes (6)

De Boston Bruins waren dit seizoen het sterkste team in de Eastern Conference. In de eerste ronde van de play-offs werden de Montreal Canadiens, die zich als achtste en laatste plaatsten voor de play-offs, zonder moeite verslagen met 4-0. Goalie Tim Thomas is net als in het reguliere seizoen op dreef en staat in de top vijf voor wat betreft zijn reddingspercentage. Verder maken de Bruins een fitte en uitgebalanceerde indruk.

De Carolina Hurricanes, die zich als zesde plaatsten voor de play-offs, wisten ternauwernood en verrassend te winnen van de als derde geplaatste New Jersey Devils. In de beslissende zevende wedstrijd stonden zijn 80 seconden voor het einde van de wedstrijd met 2-1 achter, maar nog binnen deze 80 seconden bogen zij dit om naar een 3-2 voorsprong waarmee ze de wedstrijd wonnen. De man waar alle ogen op gericht zullen zijn bij de Hurricanes is Eric Staal, die met vijf goals topscorer van de play-offs is.

FOK!sport verwacht dat de Bruins deze serie winnen. De Hurricanes zijn een over het geheel genomen minder goed team en ze zijn zowel mentaal als fysiek diep gegaan om de Devils uit te schakelen. Dit terwijl de Bruins na hun 4-0 sweep al ruim een week rust hebben kunnen pakken.

FOK!sport voorspelling: 4-1 in het voordeel van de Boston Bruins.

Washington Capitals (2) - Pittsburgh Penguins (4)

De Washington Capitals hadden zeven wedstrijden nodig om zich te ontdoen van de New York Rangers, het team dat zich als zevende plaatste voor de play-offs. De grootste sta-in-de-weg was goalie Henrik Lundqvist, aangezien de Capitals moeite hadden om te scoren. Ze wisten echter wel een 3-1 achterstand in de serie om te buigen naar een 4-3 overwinning. De ogen zullen vooral gericht zijn op Alexander Ovechkin, die minder scoort dan in het reguliere seizoen maar nog steeds op andere gebieden erg belangrijk is voor het team. Verder staat rookie goalie Simeon Varlamov uitstekend te keepen in plaats van de in de eerste wedstrijd tegenvallende Jose Theodore. Alexander Semin is de huidige topscorer met acht punten, waarvan vijf goals.

De Pittsburgh Penguins schakelden in de vorige ronde de als vijfde geplaatste Philadelphia Flyers uit. Daarbij werd, net als in het reguliere seizoen, vooral geleund op de topspelers Evgeni Malkin en Sidney Crosby, die respectievelijk negen en acht punten scoorden in de serie. De Penguins zullen vooral moeten werken aan hun powerplay: slechts uit 3 van de 25 situaties wisten zij hieruit te scoren, terwijl dit in het reguliere seizoen juist een van hun sterkste punten was.

FOK!sport verwacht in dit geval een erg spannende serie met twee aanvallende en spectaculair spelende teams. Uiteindelijk zullen de Penguins aan het langste eind trekken doordat zij offensief sterker en gebalanceerder zijn dan de Capitals, en Varlamov vermoedelijk niet ook deze serie zo sterk zal blijven keepen.

FOK!sport voorspelling: 4-3 in het voordeel van de Pittsburgh Penguins.

Detroit Red Wings (2) - Anaheim Ducks (8)

De Detroit Red Wings sweepten in de vorige ronde de in de play-offs debuterende en als zevende geplaatste Columbus Blue Jackets: 4-0. In deze serie werd het zoals verwacht zelden spannend. Vaak konden de Blue Jackets redelijk meekomen, maar op beslissende momenten waren de Red Wings dankzij hun surplus aan kwaliteiten en ervaring altijd de betere. Goalie Chris Osgood herstelt zich zoals wel vaker in de play-offs van een wat minder regulier seizoen, en dit zal nodig zijn tegen de offensieve kracht van de Ducks. Osgood wordt daarbij geholpen door een sterke verdediging met als belangrijkste speler Niklas Lidstrom.

De Anaheim Ducks versloegen in de eerste ronde verrassend de winnaars van de President's Trophy de San Jose Sharks met 4-2. Goalie Jonas Hiller en captain Ryan Getzlaf waren hier met name verantwoordelijk voor. Hiller keepte in vier van de zes wedstrijden fantastisch en in de overige twee redelijk, waardoor de Ducks ondanks een 230-155 nadeel in aantal schoten op doel altijd in de wedstrijd bleven, en Ryan Getzlaf was met acht punten topscorer van Anaheim. Verder hebben zij natuurlijk topverdedigers als Chris Pronger en Scott Niedermayer in huis.

FOK!sport verwacht, ondanks dat de Ducks zich als achtste plaatsten in het reguliere seizoen ook hier een spannende serie. Beide teams hebben veel ervaring, ook in de play-offs, en een sterke verdediging en goalie. Bovendien hebben beide teams veel spelers die offensief hun steentje kunnen bijdragen. De Red Wings zullen echter profiteren van het feit dat de Ducks vooral aan het verdedigen waren, wat vermoeiender is dan aanvallen in ijshockey, en het feit dat ze een aantal dagen extra rust hebben gehad. Bovendien leunde Anaheim wel erg veel op goalie Jonas Hiller, en dat is zelden een goed teken.

FOK!sport voorspelling: 4-2 in het voordeel van de Detroit Red Wings.

Vancouver Canucks (3) - Chicago Blackhawks (4)

De Vancouver Canucks hebben in de eerste ronde de St. Louis Blues, zesde geplaatst, met 4-0 naar huis gestuurd. Dat was geen eenvoudige opgave, want de Blues waren aan het einde van het seizoen in bloedvorm. Over de laatste dertig wedstrijden hadden zij zelfs de meeste punten gehaald in de NHL om zich op de valreep alsnog te plaatsen voor de play-offs. Ook nu vochten de Blues dapper, maar zij konden niet op tegen Roberto Luongo, de goalie die deze serie liet zien waarom hij voor de Vezina Trophy (prijs voor de beste goalie in de NHL) genomineerd had moeten zijn. Hij staat vooralsnog bovenaan in reddingspercentage en gemiddeld aantal tegengoals.

De jonge Blackhawks hebben de ervaren rotten van de Calgary Flames naar huis gestuurd met 4-2. Waar het in het begin van de serie nog gelijk op ging met een 2-2 tussenstand leken de Flames in de laatste twee wedstrijden wel verlamd, iets wat eerder bij de jonkies van de Blackhawks verwacht werd. Zij trokken zich echter niets aan van de play-offdruk en behaalden, ondanks het feit dat dit hun eerste play-offserie in dertien jaar is, stoïcijns de laatste twee overwinningen binnen. Veel goals werden gescoord in de powerplay: in maar liefst dertig procent van de powerplay-situaties scoorden de Blackhawks.

FOK!sport verwacht dat de Blackhawks met hun gevarieerde spel en snelle, jonge aanvallers het de Canucks een stuk moeilijker gaat maken en zelfs de serie gaan winnen. De Canucks scoorden in de serie tegen de Blues, die toch niet bekend staan om hun fantastische verdediging en goalie, vrij weinig en zullen tegen de Blackhawks moeten hopen dat Luongo ze er weer doorheen trekt. Bovendien waren de Canucks zelfs tegen de Blues al in het nadeel in het aantal schoten op doel en vooral aan het verdedigen; de Blackhawks zijn aanvallend nog sterker dan de Blues.

FOK!sport voorspelling: 4-2 in het voordeel van de Chicago Blackhawks

Submitter:  Bron: FOK!sport