Excuus Iraanse zwemmer aanvaard

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aanvaart het excuus van de Iraanse zwemmer Mohammad Alirezaei. De Iraniër kwam niet opdagen bij een zwemnummer, nadat zijn nationaal olympisch comité hem dat had verboden, omdat een Israëliër ook meedeed.

Volgens de trainers echter was hij ziek, maar het Iraanse persbureau beweerde dat het de slechte politieke verhoudingen tussen Israël en Iran waren. Het IOC heeft de uitleg van ziekte geaccepteerd. "De Iraanse zwemmer heeft dit uitgelegd in een brief aan de internationale federatie", meldde woordvoerder Giselle Davies. "Het Iraans olympisch comité heeft ons bevestigd dat ze in alle competities wil deelnemen, ook in diegene waar de sporters de kans lopen op een confrontatie met Israëlische atleten."

Afgelopen zaterdag tijdens de series van de 100 meter schoolslag was baan 1 voor Alirezaei, in baan 7 zou Israëliër Tom Beeri starten, in principe geen probleem omdat ze elkaar niet aan konden kijken. En aanvankelijk werd door het Iraans NOC ook gezegd dat het niet geboycot zou worden. Totdat baan 1 leeg bleef bij de start.

In 2004, tijdens de Olympische Spelen van Athene, weigerde de Iraans wereldkampioen judo tot 66 kg Arash Miresmaeili, toch beschouwd als een van de favorieten, om te vechten tegen een Israëlische tegenstander in de eerste ronde. De hele vete tussen Iran en Israël is onstaan uit solidariteit van Iran met de Palestijnen.